Η Ομάδα Σύμπραξις σχεδίασε και εφάρμοσε για λογαριασμό της ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ το σύστημα ανακύκλωσης απορριμμάτων στα γραφεία και τη μονάδα παραγωγής της εταιρείας στον Ασπρόπυργο Αττικής, κατά τη χρονική περίοδο μεταξύ Φεβρουαρίου και Ιουνίου. Στο πλαίσιο του πυλώνα #zeroplastic του προγράμματος, στόχος είναι η ελαχιστοποίηση της χρήσης των πλαστικών μίας χρήσης στο εργασιακό περιβάλλον – μπουκάλια, ποτήρια, συσκευασίες φαγητού.

Για να επιτευχθεί ο στόχος, η Ομάδα Σύμπραξις εστίασε στο ανακαινισμένο εστιατόριο της εταιρείας – καθώς αποτελεί εύλογα το ‘hotspot’ της παραγωγής πλαστικών απορριμμάτων, το οποίο πλέον προσφέρει εναλλακτικούς τρόπους σερβιρίσματος φαγητού και νερού, π.χ. νερό σε γυάλινα μπουκάλια, συσκευασίες φαγητού από ζαχαροκάλαμο, κλπ. Οι εργαζόμενοι ενθαρρύνονται να χρησιμοποιούν συσκευασίες πολλαπλών χρήσεων κατά την παραγγελία τους στο εστιατόριο, ενώ τους διανεμήθηκε ένα εύχρηστο, πρακτικό σετ επαναχρησιμοποιούμενων αντικειμένων που συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση αναφορικά με τη χρήση τους σε καθημερινή βάση – καλαμάκια, σετ μαχαιροπήρουνα, ποτήρι/θερμός. 1.000 τέτοια σετ διανεμήθηκαν, μαζί με αντίστοιχο αριθμό πληροφοριακών φυλλαδίων για τους στόχους του προγράμματος, τη σημασία που διαδραματίζει αναφορικά με την επίτευξη των δεσμεύσεων της εταιρείας όπως απορρέουν από τη Στρατηγική Βιωσιμότητας, καθώς και τον κρίσιμο ρόλο της ενεργού συμμετοχής όλων των εργαζομένων για την επιτυχία του προγράμματος.

Τοποθετήθηκαν συνολικά  225 κάδοι για την ανακύκλωση χαρτιού, 36 σταθμοί ανακύκλωσης για συσκευασίες από πλαστικό, γυαλί, αλουμίνιο, και λοιπά υλικά, καθώς και 8 κάδοι ανακύκλωσης για μικρές ηλεκτρικές/ηλεκτρονικές συσκευές, λάμπες και μπαταρίες. Μοιράστηκαν ανάλογα με τις ανάγκες, σε κουζίνες και χώρους χαλάρωσης, γραφεία και χώρους συναντήσεων. Πάνω από 1.000 εργαζόμενοι έχουν πρόσβαση στο σύστημα ανακύκλωσης της εταιρείας και εκπαιδεύτηκαν στην ορθή διαχείριση των ανακυκλώσιμων υλικών. Η Ομάδα Σύμπραξις επίσης ανέλαβε την εκπαίδευση 30 ανθρώπων του προσωπικού της εταιρείας καθαρισμού, ενώ επιμελήθηκε τον σχεδιασμό και την παραγωγή εγχειριδίου για τη διαχείριση του προγράμματος ανακύκλωσης και συναφών εργαλείων για την παρακολούθηση της προόδου του προγράμματος.

Με σύνθημα ΜΑΖΙ ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, το πρόγραμμα βασίζεται στους εξής άξονες:

REDUCE – Ολοένα περισσότεροι εργαζόμενοι αποφεύγουν τα πλαστικά μίας χρήσης στην καθημερινότητά τους

REUSE  – Ολοένα περισσότεροι αξιοποιούν εναλλακτικές επαναχρησιμοποιούμενων σκευών/συσκευασιών

RECYCLE  – Ολοένα και περισσότερο φροντίζουν οι εργαζόμενοι τα ήδη μειωμένα απορρίμματα που παράγονται, να ανακυκλώνονται με ορθό και αποτελεσματικό τρόπο.